Tuesday, June 7, 2011

ზუგდიდის ცენტრალურ ბაზარში ხორცის პრობლემაა

ზუგდიდის ცენტრალურ სუპერმარკეტში ღორის ხორცის აკრძალვასთან დაკავშირებით, „თავისუფალი სიტყვა“ დაინტერესდა თუ რა ზომებს მიმართავენ მოსახლეობის უსაფრთხოებისთვის. ჩვენს კითხვაზე, რა კეთდება იმისათვის, რომ დაავადებული ხორცი თვითნებურ გაყიდვაში არ მოხვდეს? ექიმი -ლაბორანტი ლია ჯღამაძე გვპასუხობს, რომ – „როცა შემოდის ხორცი, პარენქიმული (გული, ღვიძლი, ელენთა და ფილტვები) ორგანოები მოყვება, რომლის შემოწმების საფუძველზეც, ზუსტად შეიძლება ხორცის ვარგისიანობის განსაზღვრა. შემდეგ პატრონს აქტს ვუდგენთ, ხელს ვაწერინებთ და ვატანთ უვარგისს ხორცს დასამარხად.“
ლაბორატორიიდან დაწუნებული ხორცის ბაზარზე მოხვედრა გამორიცხულია, რადგან სპეციალური ხსნარი, რომელსაც ასხამენ უვარგის ხორცს აძლევს სუნს და საჭმელად არ გამოიყენება, რადგან მომწამვლელია, გვიხსნის ჯღამაძე.
76 წლის ვალიკო გაბეჩავა და 13 წელია, ზუგდიდის ცენტრალურ ბაზარში ხორცს ყიდის. გაბეჩავა გვიყვება, რომ ღორის ხორცი კარგა ხანია არ გაუყიდია, რადგან არც დიდი მოთხოვნაა და ღორის საკვებად ვარგისი ხორცი კარგა ხანია არც შემოსულა. რაც შეეხება, ლაბორატორიაში ხორცის შემოწმების ღირებულებას, გაბეჩავა გვეუბნება, რომ – „1 კგ. ხორცის ლაბორატორიაში შემოწმებას 9 ლარი სჭირდება, გამოდის, რომ კილო ხორციდან 30 თეთრი მრჩება.“
ბაზრის დირექტორი, გია კანკია, ჩვენთან საუბარში აღნიშნავს, რომ –„თამამად შემიძლია ვთქვა, რომ უვარგისი ხორცი ბაზარში გასაყიდად არ გასულა და არც ვინმე მომჩივარი გვყოლია, რადგან ეს არის პროდუქტი, რის შემოწმებაზეც ადგილზე ხელი მიგვიწვდება.“

ლორა ქობალია

1 comment:

  1. Გამარჯობა ყველას,
    ეს არის საზოგადოების ინფორმირებას, რომ თირკმლის ჯანსაღი დონორები საჭიროა ყველა სისხლის ჯგუფიდან, ჩვენ მოგაწვდით პატიოსან ფასს და საუკეთესო თერაპიას თქვენი გადანერგვისთვის, როგორც საუკეთესო საუკეთესო სამკურნალო საშუალება, თქვენ შეგიძლიათ შემოწიროთ ან დაეხმაროთ, თირკმელების პაციენტების სიცოცხლის გაუმჯობესებაში და მათ ოჯახები დაგვიკავშირდით შემდეგ საიტზე: drmercyhociation686@gmail.com
    whatsapp dr mercy საავადმყოფო +2348100367800 ან whatsapp +491639478840
    შემოწირეთ-დახმარება-დახმარება იყავით ცხოვრების დამზოგველი.

    ReplyDelete